Arrels Branding

Avui dia seria impossible plantejar la creació d’una empresa, escola o institució sense un procés paral·lel de creació d’una “marca” amb tota la complexitat que comporta aquest fet.
Els experts en disseny i màrqueting es posen d’acord a l’hora de determinar que una bona marca ha d’estar definida per un bon grafisme corporatiu, una manera de ser i de fer (Pla Educatiu de Centre en una escola), una actitud determinada a l’hora de gestionar els serveis que s’ofereixen, la distribució i disseny dels espais… Tot això amb la voluntat de crear impactes que defineixin la iniciativa a simple vista. Malgrat això, no cal dir que moltes vegades una marca acaba essent definida, sobretot, per allò que els altres pensen d’ella.
En aquesta línia, l’escola Arrels va haver d’abordar en els seus inicis un autèntic procés de branding que, de manera conscient o inconscient, va donar bon resultat. La prova d’això és que 25 anys després els pilars estructurals de la “marca”, malgrat les múltiples variacions necessàries en un centre educatiu i en qualsevol iniciativa perdurable, continuen vigents.
El nom Arrels va sorgir d’una pluja d’idees dels alumnes i el claustre de professors de les tres escoles que es van fusionar. El motiu de l’elecció definitiva va ser el fet que el mot Arrels evocava la idea de solidesa i permanència en el territori. Cal recordar que la Companyia de Maria feia més de 200 anys que duia a terme la seva tasca docent a la ciutat, l’escola Castellvell de formació professional s’havia implantat amb èxit i articulava una oferta formativa que traspassava les fronteres comarcals i, en el cas del Seminari, l’escola recollia tota una tradició de formació que, en el seu moment, havia contribuït a la preparació de sacerdots d’una dimensió intel·lectual de primer nivell. Per altra banda, el mot Arrels també ajudava a transmetre els valors cristians en els quals s’inspirava el centre, tan antics i alhora tan vigents. Arrels, per tant, com a símbol de fortalesa, amb un substrat de tradicions educatives centenàries per créixer i desenvolupar una vida futura completament nova.
Ara que s’han complert 25 anys, el centre es troba en una etapa de renovació de la seva imatge i d’alguns dels seus espais principals. El logotip original s’ha redefinit per donar més importància a les arrels i també s’ha actualitzat la tipografia i el color. S’ha posat èmfasi en la idea de renovar i unificar la imatge gràfica de les tres escoles de manera que s’identifiquin les diverses etapes com un sol projecte. Per altra banda, la pàgina web, la presència a les xarxes socials i als mitjans de comunicació locals i, en algunes ocasions també nacionals, juntament amb la renovació de la indumentària esportiva dels alumnes, han contribuït a oferir una presència actual i constant a la ciutat.
Totes aquestes iniciatives han anat acompanyades de mesures rellevants per tal de millorar l’estalvi energètic i així garantir una major sostenibilitat. Una de les grans apostes en aquest àmbit ha estat la instal·lació d’una caldera de biomassa que contribueix a reforçar la “marca”Arrels com a escola verda, respectuosa amb l’entorn més proper i amb el medi ambient.
D’altres projectes ambiciosos a nivell educatiu, com ara els intercanvis amb països de parla anglesa (beca Mn. Ferran i projecte In&Out) i el replantejament d’alguns reptes d’organització arquitectònica que encara es troben en fases de maduració, no pretenen res més que reforçar l’essència que defineix el centre.
No cal dir que durant tots aquests anys l’escola ha buscat l’aportació i l’assessorament de dissenyadors i artistes que hi han deixat la seva valuosa empremta.
El logotip original de l’escola es va encarregar a l’artista solsoní Jaume Cuadrench, autor de múltiples dissenys que han donat lloc a iniciatives que avui formen part de la nostra realitat visual més propera. Segons l’autor:
“La idea de les tres escoles que s’unien per formar un sol tronc em va suggerir les tres branques de les arrels que alimentarien aquest nou projecte. Ja en els primers croquis així ho vaig anar desenvolupant. L’existència de la llar d’infants, depenent de l’Escola Parroquial, em va suggerir ampliar una de les arrels per tal que la imatge recollís gràficament tots els punts d’on partia aquesta nova proposta.
El dibuix de les quatre arrels endinsant-se en una mitja lluna, que representés l’arrelament a la terra, van acabar de conformar el logotip, amb una aparença clarament figurativa que es va completar amb el text Escola Arrels Solsona, amb una tipografia en majúscula. La voluntat de la imatge va ser la de donar un missatge ben clar de fusió de les tres escoles per aconseguir un nou centre més gran i potent.
Després de vint-i-cinc anys, noves tendències de disseny gràfic poden actualitzar, i així ho hem fet, la imatge corporativa d’Arrels per tal de seguir representant una iniciativa tan encoratjadora com és l’ensenyament i la formació dels infants i joves del territori. Per molts anys!”
El professor que fa uns anys impartia la matèria de Visual i Plàstica, Ricard Espelt, artista plàstic avui especialitzat en Cooperatives de consum agroecològic, va ser l’encarregat de dissenyar el logotip de la celebració de la primera dècada amb una proposta ben diferent. Tal i com ens trasllada Espelt:
“Trajectòria, llum, vitalitat…Aquests elements havien d’evidenciar-se a través del disseny que sorgís del logotip dels 10 anys de l’escola Arrels. Un traç blau viu insinuant un 1 que rastreja un recorregut que continua i una taca groga que s’articula com un 0 però, sobretot, com el sol i l’explosió d’il·lusió diària a l’escola. El logotip pretenia reforçar aquest punt de celebració i generar energia per continuar el recorregut.
Controvèrsia. La imatge final va generar el seu debat. Hi ha qui creia que aquell 10 tenia un grau d’abstracció massa elevat i darrera d’aquells traços i taques hi veia altres elements gràfics. Generar diàleg i estimular la imaginació són aspectes que, al meu entendre, donen força a la creació gràfica.
El temps ha passat i els colors, la tipografia, etc., ens fan pensar en una vitalitat passada però que ha donat els seus fruits. Aquelles arrels que són ara arbre en són la mostra definitiva. Llarga vida!”
Finalment, el logotip dels 25 anys, que esdevindrà la imatge d’un any plegat de celebracions, ha estat dissenyat pel professor de dibuix de l’escola i arquitecte Pere Cuadrench. En l’acte d’obertura dels 25 anys compartia la següent reflexió:
“La proposta parteix del logotip original de l’escola, amb les arrels estructurades en tres branques. Aquestes s’estilitzen i es giren cap per amunt per tal que, enlloc d’arrels, esdevinguin branques d’un arbre. La imatge resultant pretén contrastar amb el figurativisme propi dels anys 90 per donar pas a un formalisme més abstracte i conceptual.
La proposta vol donar a entendre que les arrels primigènies al cap dels anys han esdevingut un arbre frondós, consolidat, ple de vida i amb molts fruits que, en definitiva, són tots els seus alumnes.”
Les arrels de l’escola i la seva imatge, com un ésser orgànic, es transforma, creix i es nodreix de substrats ben diversos que fan que la seva evolució i adaptació al medi esdevinguin un repte encoratjador pel futur, un futur en el qual les escoles d’arreu hi han de tenir un paper ben determinant.
Tag:25 anys, aniversari, disseny, Escola Arrels, logotip, marca, marquèting