Setmana de projectes a l’ESO

Un dels trets característics de l’ESO a la nostra escola és la diversitat de metodologies que s’utilitzen a l’aula per tal d’aconseguir formar persones del món, responsables, solidàries i compromeses amb l’entorn, amb la llibertat que dona la cultura i amb autonomia per orientar la seva vida. En aquest cas, abans de Pasqua, els grups d’ESO van estar treballant en projectes de temàtiques diverses.
Els nois i noies de 1r d’ESO es van estrenar amb el projecte “Polseres vermelles”, que gira en torn a la sèrie de televisió emesa per TV3 el 2011. L’objectiu d’aquest projecte és dotar l’alumnat d’eines i recursos que els permetin afrontar les dificultats d’una forma eficient i amb optimisme, treballar en equip i sensibilitzar-se i solidaritzar-se en aspectes que tenen a veure amb les dificultats dels seus iguals. A primer d’ESO els nois i noies afronten molts canvis: canvi d’escola, inici de l’adolescència, nous companys i companyes, noves dinàmiques a nivell educatiu… Per aquest motiu, aquest projecte treballa la resolució de problemes quotidians i la cohesió de grup. Les activitats realitzades han estat ben variades: des de resoldre un enigma matemàtic per descobrir una frase secreta fins a l’esquetx final on cada grup havia de representar una escena de superació a l’escenari davant de la resta de companys. Una setmana carregada d’il·lusió, treball en equip i superació!
Pel que fa a 2n d’ESO, aquest curs han investigat i descobert quins personatges donen nom als carrers i places de Solsona. “Qui és qui a Solsona” pretén conèixer l’onomàstica dels indrets de la nostra ciutat treballant en grup activitats com biografies, textos argumentatius, enquestes… El projecte els va permetre voltar per la ciutat i reflexionar sobre qui s’amaga darrere els noms de les nostres places i carrers.
“Data de caducitat” és el projecte de 3r d’ESO, que se centra en 6 eixos: l’eficiència energètica (amb una xerrada sobre alternatives de mobilitat, alimentació i generació d’energia i el seu impacte sobre el nostre entorn), els residus (amb una gimcana basada en el reciclatge i una visita final a la deixalleria de Solsona), l’obsolescència programada i percebuda (a partir d’una activitat en anglès i un reportatge), el comerç de proximitat (amb una xerrada sobre els avantatges i inconvenients de comprar al comerç local a càrrec de Jordi Corbera, de la cooperativa Riuverd), el consum responsable (amb un taller sobre l’origen dels productes que utilitzem diàriament impartit per l’alumnat del CFGM d’activitats comercials) i el littering (buscant exemples d’aquesta problemàtica per la ciutat i evidenciant-la amb una foto-denúncia). En la cloenda dels projecte, el regidor de l’àrea de medi ambient, Ramon Montaner, va explicar en una xerrada telemàtica la propera posada en funcionament del servei del porta a porta i l’alumnat va tenir l’oportunitat de manifestar els dubtes i inquietuds sobre aquest nou servei a la ciutat.
Per últim, el projecte de recerca de 4t d’ESO ha girat en torn als exiliats i la Maternitat d’Elna. Tot i que aquest any no ha estat possible la visita a la Maternitat i a la platja d’Argelers, sí que han pogut comptar amb la col·laboració d’Assumpta Montellà i Nadia Ghulam per conèixer la realitat viscuda pels exiliats durant la guerra civil i pels refugiats actuals. En la primera part del projecte, de la mà d’Assumpta Montellà i a partir d’altres recursos audiovisuals, han conegut la història d’aquells que van haver de deixar el seu país en acabar la guerra civil i començar una nova vida a França, una nova llar que no els va rebre pas amb els braços oberts. En la segona part del projecte, Nadia Ghulam va oferir-los una xerrada telemàtica en la qual va voler transmetre la realitat que viuen les persones refugiades actualment tant en els camps de refugiats com en els països d’acollida i encoratjar-los a treballar per la pau. Com veieu, un projecte que permet conèixer la història oblidada dels refugiats de la guerra civil i posar-se a la pell d’aquells que avui dia se segueixen veient obligats a deixar casa seva.