Autoestima, aprenent a estimar-nos

L’Escola Arrels segueix oferint, com ja és costum, xerrades profitoses pels pares i mares sobre temes que els preocupen o senzillament en volen estar més informats. És per això que sempre intentem buscar conferenciants amb molta experiència i formats perquè aquestes xerrades arribin a tothom.
Aquest dimarts passat vam convidar a Júlia Prunés, escriptora especialitzada en educació emocional i autora de la col·lecció dels contes infantils de la Berta (Editorial Omniabooks), entre d’altres (www.contesperaprendreaser.blogspot.com). La Júlia es dedica a fer conferències, tallers i formacions tant per a nens, nenes i adolescents, com per a les seves famílies i també per a mestres i professorat; a més és autora del disc de cançons “A flor de pell”.
La Júlia ens ha fet arribar una mica de resum d’allò que ens va voler transmetre el dimarts dia 14 sobre l’AUTOESTIMA.
“Sentir-se bé amb un mateix és clau per gaudir d’una vida plena i per establir vincles saludables. Una autoestima satisfeta ens porta a sentir-nos persones capaces i valuoses, a tenir sentiments d’autoconfiança i a saber-nos útils i necessaris en el món.
Anem aprenent a estimar-nos a mesura que ens sentim estimats, des del néixer, o fins i tot abans, com apunten alguns autors. Al llarg de les nostres vides anem creant una imatge de nosaltres mateixos i l’interioritzem. Ho fem a través de la mirada dels altres, que ens reconeixen i ens jutgen, i a partir de la pròpia experiència. Dels èxits, dels fracassos i de com hem après a gestionar-los, d’un munt d’influències del nostre entorn, com les expectatives o les exigències de les circumstàncies o donades pel nostre entorn social i cultural. Tot plegat condiciona la forma com afrontem la vida i ens relacionem amb les persones que ens envolten. La família n’és la principal educadora, sobretot els primers anys de vida, però també gran part de la mateixa.
Per estimar-nos, primer cal que ens coneguem. És tan important saber quines són les nostres fortaleses com tenir present les nostres debilitats o limitacions, les primeres ens portaran a experimentar l’èxit i a sentir-nos capaces, i les segones es convertiran en una oportunitat per a l’autosuperació i l’aprenentatge. La família ens hi pot ajudar des del reconeixement, confiant en la nostra capacitat i evitant les comparacions. Cada persona és única, ni millor ni pitjor que una altra.
Els errors i la frustració són inevitables i necessaris en tot procés d’aprenentatge i de creixement personal, només precisen d’un bon acompanyament. La sobreprotecció ens fa dependents, juga en contra de la nostra autonomia i, per tant, de l’autoestima.
L’amor no hi entén de condicions, cal que ens estimin tal com som i per ser qui som, no per allò que fem, per com ens comportem o per allò que tenim. Tothom mereix ser estimat de forma incondicional, l’amor no pot ser un premi ni es pot utilitzar com a amenaça.”
I, per acabar, l’autoestima dels menuts s’educa des de l’autoestima dels adults, som el seu exemple, aprendran a estimar-se tal com ens estimem nosaltres, així que, tinguem-ho present i cuidem també de la nostra.
Recorda que, en definitiva, tu ets l’única persona amb qui viuràs tota la vida. Cuida’t, escolta’t, coneix-te, cultiva’t… ESTIMA’T, és el millor regal que pots fer a la teva família.
Júlia Prunés
www.creixerenfamilia.blogspot.com
Des de l’escola volem agrair a la Júlia la xerrada tan amena i propera que ens va oferir.