Entrevista a Rebecca Hickman, l’auxiliar de conversa

Des del curs passat, la comunitat educativa de secundària té l’oportunitat de practicar l’anglès amb una persona nadiua al centre. Aquest any l’auxiliar de conversa és la Rebecca Hickman, una noia anglesa de Kirkbymoorside, una petita localitat de 3000 habitants situada a North Yorkshire, que va arribar el mes d’octubre i participarà en les activitats de l’escola fins el mes de maig. Per l’escola, és un luxe poder comptar amb la seva ajuda a l’hora de desenvolupar la competència oral en llengua anglesa del nostre alumnat.
Rebecca, què et va fer prendre la decisió de participar en el programa d’auxiliars de conversa?
Fa dos anys ja vaig passar un trimestre en una escola d’Espanya i l’any passat vaig rebre la qualificació per ensenyar anglès a adults. Vaig gaudir molt de totes dues experiències i volia fer-ho de nou. Per tant, vaig decidir participar en el programa. He estudiat “Llengües modernes” a la universitat i crec que aprendre una altra llengua és molt important. Volia aconseguir que l’aprenentatge de llengües fos tan divertit per altres estudiants com ho és per mi.
Quan vas arribar, quina va ser la teva primera impressió?
En arribar a Solsona, em va sorprendre molt positivament la ciutat i el seu entorn. Jo no vaig poder escollir el destí en apuntar-me al programa. Per tant, em vaig sentir molt afortunada perquè aquí es poden fer moltes excursions per l’entorn proper. Pel que fa a l’escola, la meva primera impressió va ser que era molt diferent de la meva escola anglesa. Més sorollosa! Però tots els estudiants i els professors han estat molt amables i pacients amb mi, crec que és una bona escola.
Com és el teu dia a dia?
Cada dia tinc entre 2 i 6 classes. La majoria són a secundària, però un matí vaig a l’escola de primària. Normalment trec els alumnes de classe en petits grups per conversar una estona.
Quin tipus d’activitats fas amb els alumnes?
Intento incloure activitats diferents perquè no s’avorreixin. M’agrada jugar a jocs de gramàtica o de vocabulari, mirar vídeos curts, fer concursos i activitats de verdader o fals. També faig estones de conversa en les que parlem de les seves aficions, plans, gustos…
On t’allotges durant aquest mesos?
Aquests 8 mesos viuré amb diferents famílies de l’escola. En total, conviuré amb tres famílies diferents.
Què et sembla l’experiència de viure amb una família catalana?
M’agrada molt. Era una de les condicions que buscava quan vaig escollir en quin programa participar. Crec que em permet treure’n més profit de l’experiència i conèixer millor la cultura del lloc. Estar envoltada del català a casa és la millora manera d’aprendre’n. Per altra banda, visitar Catalunya amb guies locals fa les visites més interessants i divertides.
Quina impressió t’ha causat Catalunya i la nostra cultura?
Crec que Catalunya és una regió amb molta història i molt bonica. La gent és acollidora i amable, tothom és amigable i els alumnes sovint em saluden pel carrer. Els catalans són molt orgullosos i apassionats i m’encanta sentir els joves quan expliquen aspectes culturals d’aquí. Ja tinc ganes de viure el carnaval de Solsona! La cultura catalana em sembla relaxada i oberta també i, en general, tothom sembla bastant feliç, cosa que fa l’ambient molt agradable.
T’està agradant l’experiència?
Sí, i el que més destacaria jo és que he tingut l’oportunitat de visitar llocs increïbles amb la família. He pujat muntanyes, he anat a coves, he corregut amb bici… També estic gaudint de les classes i és molt encoratjador veure l’entusiasme dels alumnes durant les activitats o rebre comentaris positius d’ells. Sovint mostren ganes de seguir amb l’activitat quan s’ha acabat el temps. És molt gratificant.
Per acabar, quins avantatges creus que té una escola que disposa d’un auxiliar de conversa?
El principal és que els seus alumnes tenen la possibilitat de parlar amb un nadiu. Tot i que el professorat d’anglès sigui bo, hi ha aspectes determinats del llenguatge que són difícils de dominar si no ets nadiu. Poden sentir accents reals i aprendre expressions més col•loquials. A més, com que els auxiliars no parlem català, es promou l’ús de l’anglès a l’escola i han d’intentar buscar la manera d’expressar les seves idees en llengua anglesa. Per altra banda, els alumnes aprenen aspectes culturals dels països de parla anglesa a partir del punt de vista d’algú que els ha viscut.