Comença un curs diferent a l’Escola Arrels
Les escoles de Catalunya han obert les portes de nou aquest setembre, però és innegable que aquest serà un curs diferent. A l’Escola Arrels arranquem amb ganes d’encarar aquest nou repte, volem aconseguir que l’escola sigui un espai segur, però també que segueixi sent un espai amable per a tots i totes les que en formem part, un espai on, malgrat tot, tothom s’hi senti bé.
En aquesta entrevista, Jaume Subirà, representat de la titularitat de l’escola, ens farà cinc cèntims de com hem encarat el curs a les aules d’Arrels.
Iniciem un curs marcat per la situació sanitària que estem vivint. Com s’ha resolt el repte de repensar l’organització de l’escola per acomplir tots els protocols sanitaris?
Aquest curs s’ha prioritzat la creació de grups estables d’alumnat, intentant que cada grup tingui el mínim de professorat possible. Amb els recursos que disposem, hem desdoblat diferents cursos de l’escola per complir al màxim amb les ràtios anunciades pel departament.
L’escola ha ampliat el servei de neteja i des de les direccions han organitzat detalladament les entrades, sortides, esbarjos, etc.
També s’han condicionat espais nous per fer-hi aules i altres espais necessaris pel dia a dia de l’escola.
Comparant-nos amb altres centres, sobretot de ciutat, ara més que mai ens podem considerar afortunats de tenir grans zones exteriors d’esbarjo, oi?
Sí, som una escola que no tenim problemes d’espais. Ni a la llar d’infants ni a secundària hem tingut cap problema per encabir a l’alumnat en diferents emplaçaments. A l’escola de primària s’han ampliat els espais de patis amb la cessió per part de l’ajuntament del camp de futbol situat al Camp del Serra.
En el cas que algun dels grups estables s’hagi de confinar uns dies a casa, quina atenció rebrà aquest alumnat des del centre?
El confinament ens ha portat també coses positives. El professorat s’ha hagut d’adaptar a una situació nova i ho ha fet molt bé, em refereixo al gr an esforç que s’ha fet en termes digitals.
Si ens confinen un grup sencer, dependrà de l’etapa de l’alumnat. A infantil i primària se’ls farà un seguiment on-line de les diferents tasques. A secundària l’alumnat seguirà el mateix horari, però de manera on-line.
Deixant de banda totes aquestes mesures que han esdevingut indispensables aquest any, quines novetats s’han trobat els infants i joves que han tornat a omplir les aules?
Penso que la gran novetat d’aquest curs respecte el passat és que els nens, les nenes, els nois i les noies s’han pogut retrobar a l’escola. L’escola té una funció social molt important i feia molts mesos que no podien compartir experiències vivencials amb els seus companys/es.
D’altra banda, s’han començat projectes molt engrescadors, com la matèria complementària d’Ukelele que s’impartirà a cicle inicial de primària.
Altres novetats són que, per tal d’obrir més l’escola a la ciutat, a l’octubre s’inaugurarà un Fablab a l’escola de secundària, també s’ha arribat a un acord amb l’ajuntament i el club de futbol de Solsona per a la cessió d’espais, i moltes altres iniciatives que anirem presentant al llarg del curs.
Si intentem veure aquesta situació des d’un punt de vista més optimista, què creus que ens aportarà tot plegat? Pot ser beneficiós en certa manera?
Totes les situacions tenen una part positiva. Hem avançat molt en el tema digital, l’alumnat ha guanyat en autonomia… També penso que s’han fet canvis organitzatius que d’entrada eren impensables i que potser han vingut per quedar-se. És en moments complicats quan cal ser creatius i buscar les solucions més adequades.
Com a representant de la titularitat de l’escola, segur que t’havies proposat avançar en algunes direccions quan vas acceptar el càrrec el curs passat, abans que et sorprengués una pandèmia. A més de fer front a aquest repte que se t’ha presentat, en quines altres línies t’agradaria treballar?
Els meus objectius com a titular no han variat tot i la pandèmia. Vull tenir un programa de recursos humans potent, treballaré per tal d’obrir al màxim l’escola a la ciutat oferint espais i serveis i, finalment, impulsaré els diferents projectes de totes les etapes de l’escola i especialment voldria potenciar els nostres cicles formatius i la seva vinculació amb les empreses de l’entorn.
Moltes gràcies, Jaume. Podríem acabar l’entrevista amb un desig. Quin seria?
Que tots plegats tinguem molta salut.