L’Escola Arrels en formació contínua

Per a aconseguir els objectius que ens proposem, la formació és l’eina adequada. Per això, any rere any, programem cursos de formació per al professorat que ens ajudin a ser conscients d’on som i dels passos que hem de fer per anar aconseguint els objectius proposats en el nostre Projecte Educatiu.
El nostre propòsit no és altre que educar, fer els alumnes competents per a la vida del segle XXI, que tots puguin aprendre al màxim de les seves possibilitats, donant-los eines adequades per fer-ho, sent els protagonistes del seu aprenentatge, tenint en compte com aprenen i amb coneixements arrelats a l’entorn.
És necessari un procés de canvi progressiu, amb unes avaluacions i valoracions de tot el que es va modificant per consolidar-ne la validesa. També cal tenir en compte totes les fases del procés educatiu, les competències clares a aprendre, la manera de fer-ho, la consolidació i l’avaluació adequada dels coneixements rebuts.
Cada curs, es porten a terme formacions per a fer un ensenyament de qualitat i encarat a les necessitats dels alumnes, per a ser més competents en tots els àmbits de la nostra professió, per tal que el que aprenguin ara els serveixi en el seu futur professional.
“L’escola innovadora busca que el nen es faci preguntes, no donar-li respostes.” Eduard Vallory
Els mestres i professors de l’escola estem il·lusionats amb la formació que aquest curs escolar hem iniciat. Les educadores de la Llar d’Infants Arrels s’han endinsat en el món de l’art, de l’ambientació de l’escola. Els aprenentatges que fem al llarg de la vida ens impacten gràcies els sentits del nostre cos: poder tocar, mirar, escoltar, olorar… és bàsic per al nostre procés educatiu. L’ambientació dels espais cal que propiciï la imaginació, ajudi a crear un ambient acollidor i motivador, afavoreixi el desenvolupament dels processos cognitius com l’atenció, la memorització, la discriminació visual, l’expressió oral… Amb aquesta formació pretenem que tot l’espai escolar sigui inspirador per aprendre i motivar a saber i a fer-se preguntes per conèixer tot el que l’envolta.
També, continuem amb el treball d’Educació Emocional, relacionant-lo amb les Intel·ligències múltiples: som conscients que tots tenim unes capacitats més desenvolupades que altres i potenciant les primeres aconseguim una millor autoestima i un aprenentatge més eficient d’allò que ens costa. Formació molt relacionada amb buscar maneres diferents d’ensenyar, ja que per poder avançar tots hem d’estar motivats a fer-ho i, cercant noves metodologies, aconseguirem implicar més alumnes en el procés i que siguin ells els protagonistes i els principals actors del seu aprenentatge.
La necessitat de partir de les experiències personals per ser reflexionades i compartides, la possibilitat d’establir relacions entre els diferents sabers per a adquirir una perspectiva més elaborada i complexa de la realitat, el major protagonisme i llibertat de l’alumnat, i l’autonomia docent per a fomentar l’intercanvi i la cooperació és el que es potencia en el treball per projectes; formació que duu a terme el claustre de secundària per a seguir incorporant aquesta metodologia d’una manera globalitzada.
Una altra formació realitzada, i que ens enriqueix col·lectivament, és la d’Habilitats Emprenedores. Es tracta de conèixer eines per entrenar els alumnes a millorar les seves habilitats emprenedores, centrant-nos en l’autoconeixement, la creativitat, la comunicació, l’organització, el treball en equip i l’habilitat per executar projectes.
En realitzar aquestes cursos, volem aconseguir ésser capaços d’educar la mirada dels nostres alumnes per llegir l’entorn i interrogar-lo, fent servir la paraula per resoldre les qüestions plantejades, pensant la solució entre tots, per acabar assolint totes les competències que els ajudaran a ser persones arrelades a l’entorn i bons ciutadans del món.
“Hi ha tres verbs compostos que es conjuguen en les escoles innovadores: aprendre a mirar, aprendre a conversar i aprendre a pensar.” Jaume Carbonell