PREMI DE RECERCA JOVE PER FOMENTAR L’ESPERIT CIENTÍFIC DEL JOVENT.
El dia 5 d’abril l’exalumna Sofiya KulyK Kulyk, que el curs passat feia 2n de batxillerat a l’Escola Arrels li varen atorgar un premi del treball de recerca que li va donar la Generalitat de Catalunya en el marc dels Premis de Recerca Jove per fomentar l’esperit científic del jovent (PRJ 2022). Aquest treball ha estat premiat amb una dotació econòmica de 850 €.
El treball consisteix en investigar de quins aliments es pot obtenir més vitamina C així com l’estudi de la degradació de la vitamina C de diferents sucs de taronja naturals i comercials.
A continuació transcrivim l’abstract del mateix.
_________________________________________________________________________
La vitamina C, un nutrient essencial
La vitamina C o també anomenada àcid ascòrbic, és un micronutrient essencial pels humans perquè no la podem sintetitzar com moltes altres vitamines. La vitamina C es troba
en diferents aliments, sobretot en cítrics, que tenen un alt contingut de vitamina C. Però, quin suc de taronja en té més? Aquesta és una de les preguntes que s’investiga en aquest treball.
L’objectiu principal d’aquest treball és investigar la degradació de la vitamina C de diferents sucs de taronja i sotmetre’ls a diferents condicions per observar la diferència. Per això, s’ha dut a terme un experiment químic que determina la concentració de vitamina C.
L’experiment consisteix a analitzar quatre varietats de suc diferents (dues mostres naturals i dues comercials) que se sotmeten a tres condicions (temperatura ambient, freda i exposada al sol) durant sis dies. A més a més, s’analitza una mostra comercial durant cinc dies per observar la degradació diària.
Per determinar la concentració de Vit C, s’utilitza el colorant 2,6-diclorofenol indofenol i es realitza una volumetria redox. Es fa diverses repeticions de l’experiment de cada mostra en cada condició.
Després de realitzar l’experiment, s’ha conclòs que les mostres no es degraden a temperatures baixes. A temperatura ambient, mostren grans canvis físics i de concentració de Vit C. Exposats al sol i a l’aire, la mostra pot degradar-se quasi al complet. El resultat varia molt segons la varietat del suc i la condició, sense importar si són comercials o naturals.
Finalment, es pot afirmar que el suc de taronja no cal prendre’ls en el moment, segons els mites perquè la vitamina C es manté molt més del previst.
_________________________________________________________________________
Així doncs, aprofitem per felicitar a la Sofiya i a la seva tutora del treball de recerca la Mireia Massana per aquest premi aconseguit i encoratgem la Sofiya que continuï amb aquest esperit investigador i tingui força èxit en el seu futur professional.