L’acció tutorial (primera part)
TUTORIA ABANS I ARA A L’ESO – JOSEP GONZÀLEZ
Penso que, pel que fa a les tutories, l’escola Arrels sempre ha intentat ser pionera en diferents aspectes:
– La reunió de principi de curs adreçada a les famílies va ser una innovació introduïda per l’escola Arrels. Quan es va començar a implantar aquesta reunió, fins i tot s’hi explicaven els objectius de cada matèria perquè les famílies en tinguessin coneixement. Posteriorment, s’ha anat simplificant i adaptant, però sempre tenint molt present, per part de tot el claustre de professorat, que és essencial la informació constant a les famílies i, lògicament, el principi de curs és un moment idoni per presentar-los què trobaran els seus fills i filles durant aquell curs a l’escola.
– Una altra novetat que va ser introduïda per la nostra escola van ser les avaluacions de seguiment, que mantenim actualment, ja que els seu sentit és molt important per al nostre alumnat: es va passar de les tres avaluacions tradicionals que s’havien fet fins llavors, a sis avaluacions, entre les quals n’hi ha tres, una a la meitat de cada trimestre, que serveix per fer un seguiment individualitzat de cada alumne o alumna. D’aquesta manera, si algú té un problema en alguna matèria o s’observa que hi ha alguna anomalia en algun aspecte, s’avisa a la família per tal de poder-ho solucionar abans d’acabar el trimestre corresponent.
– Hi ha un aspecte en el qual s’ha experimentat un canvi important, que és en el fet que tot el claustre ens adaptem a la disponibilitat horària de les famílies. Fa anys, cada membre del professorat tenia un horari de visita al qual les famílies s’havien d’adaptar. Ja fa uns anys, però, que aquesta correspondència va canviar de sentit, de manera que, actualment, els professorat adaptem les tutories personalitzades tenint en compte l’horari de les famílies i adaptant-nos-hi tant com ens sigui possible.
– Pel que fa a l’entrega de notes trimestrals, es fa una entrevista personal amb la família després de cada trimestre. Antigament, només es parlava amb la família, si no hi havia cap problema, al final del primer trimestre i a final de curs, mentre que el butlletí de notes del segon trimestre es donava a l’alumnat, que havia de retornar un resguard firmat per la família com a comprovant que havien rebut el butlletí. Actualment, en canvi, aquest contacte tutoria – alumnat – família és trimestral. Això, afegit al fet que entremig hi ha les avaluacions de seguiment, fa que el contacte amb les famílies sigui continu durant tot el curs.
– Des de l’escola Arrels s’intenta confeccionar una programació molt acurada de les sessions de tutoria i, tot i que la sensació que tenim els tutors és que sempre ens queden coses per fer, treballem molts aspectes com l’empatia, l’autoconeixement, el creixement personal, l’organització, tècniques d’estudi…
En general, doncs, penso que han canviat moltíssim les sessions de tutoria si les comparem amb les que fèiem uns anys enrere. Aquesta hora ha passat de ser una hora setmanal que estava «poc programada» a ser una sessió totalment programada i pautada en la qual, a principi de curs, ja saps el que tractaràs en cada una de les sessions, excepte en el cas que sorgeixi algun fet puntual que et faci modificar la programació.
EL PROCÉS D’ORIENTACIÓ A BATXILLERAT – OLGA CORTÉS
El batxillerat són uns estudis postobligatoris que tenen una durada de dos cursos i que comprèn alumnat en la franja dels 16-18 anys. És una etapa fonamental en el desenvolupament personal de l’alumne i clau per a la seva presa de decisions. Entenent que cada alumne és únic i que cal potenciar les habilitats i competències pròpies de cadascun d’ells, la tutoria a Batxillerat s’enfoca en dues modalitats de treball: tutoria grupal i tutories individuals. A les tutories grupals es treballen a grans trets aspectes d’organització acadèmica, valors i informació d’estudis posteriors amb ajuda d’agents externs com universitats o centres de formació professional. D’altra banda, a les tutories individuals els tutors orienten en l’evolució acadèmica i personal de cada alumne tot destacant els progressos, donant eines de millora i reflexió, i cercant vies acadèmiques adients a cadascun d’ells per a estudis posteriors. El tutor es converteix en aquesta etapa en un pilar fonamental de diàleg i referent en tot moment per a aquest alumnat que es troba en plena adolescència. A l’escola Arrels es cursa el Batxillerat des de l’any 1998. Són moltes les promocions que han graduat amb l’escola en aquests anys i sempre hem procurat que sentin aquesta etapa com a bàsica en el seu desenvolupament maduratiu. Per això, en aquests 21 anys de Batxillerat a Arrels els tutors i tot el professorat, gràcies a la seva implicació i la seva relació propera, han aconseguit crear un clima que ha afavorit l’èxit tant acadèmic com personal.
LA FORMACIÓ PROFESSIONAL – GERARD FARRÀS
Els actuals edificis de Secundària i d’estudis postobligatoris de l’Escola Arrels són, en realitat, hereus de l’Escola de Formació Professional Castellvell, fundada durant els anys 60. Fa per tant gairebé seixanta anys que en aquestes instal·lacions impartim estudis de formació professional. Els plans d’estudi han anat canviant, sempre restant amatents a les necessitats del territori però també apostant per a nous sectors que hem considerat estratègics a curt i mig plaç.
Un aspecte clau dels cicles formatius consisteix en la relació amb el teixit empresarial i productiu. Tot l’alumnat ha de realitzar pràctiques en centres de treball relacionats amb el seu pla d’estudis. A més, actualment a l’Escola impartim dos cicles formatius en format dual, modalitat que significa que part de les matèries curriculars es realitzen dins les empreses: aquestes es converteixen, per tant, en nou professorat.
Com a escola, no solament estem en contacte amb el teixit empresarial existent, sinó que entenem el possible paper que tenim per a atraure noves empreses. Això, que sembla una mica presumptuós, ja va passar: l’empresa Simet, del grup Ames, va comentar públicament en el seu 25è aniversari que un dels motius d’haver vingut a Solsona fou l’existència d’una escola de formació professional (la nostra). No fa gaires anys, una multinacional de la informàtica va venir a reunir-se amb nosaltres amb la voluntat d’implantar-se a Solsona en el cas que trobés uns quants professionals disposats a treballar i graduats amb un dels cicles del nostre centre. També el grup Alvi, que recentment ha anunciat la seva aposta per instal·lar-se a Solsona, va venir a l’escola amb l’ànim de teixir relacions.
Entenem els cicles formatius amb una doble vessant: d’una banda, ensenyar continguts relacionats amb el currículum de cada pla d’estudis. D’altra banda, en formar professionals a través de l’actitud i el que anomenem “competències professionals”. Disposem per tant d’activitats dissenyades també per a aprendre la importància del treball en equip, la bona comunicació, una bona capacitat d’organització, la capacitat d’innovació, entre d’altres.
Actualment, estem impartint els cicles formatius de grau mitjà d’Activitats Comercials, Conducció d’Activitats físicoesportives en el medi natural, Manteniment electromecànic i processos industrials i Sistemes microinformàtics i xarxes. De grau superior, impartim el cicle d’Administració i finances. En els darrers anys vàrem oferir el cicle de Salvament i socorrisme i hem impartit alguns cursos del Servei d’Ocupació de Catalunya.