Dissabte de psicomotricitat amb les famílies
El passat 28 d’octubre vam començar els Dissabtes en família a la llar d’infants. En aquesta ocasió vam fer un taller de “Psicomotricitat en família”. La sessió la va dur a terme el Toni Vilaró, mestre de psicomotricitat i educació física de la nostra escola.
Des de la nostra llar donem molta importància a la psicomotricitat ja que és fonamental pel desenvolupament integral dels infants (afectiu, social, cognitiu…).
En el primer cicle d’educació infantil (0-3) la psicomotricitat es centra bàsicament en el desenvolupament del moviment, el control corporal, les primeres manifestacions de la comunicació i del llenguatge, la convivència dels infants i el descobriment de l’entorn i dels altres.
En una sessió de psicomotricitat es proposen una sèrie de fases:
– El ritual d’entrada és on es realitza l’acollida i s’explica les normes de funcionament.
– A continuació, la fase d’impulsivitat consisteix a construir un mur amb material tou el qual els infants el destrueixen, això els permet superar les barreres i poder desenvolupar el joc lliure i espontani.
– Seguidament, ve la fase d’expressivitat motriu, on els infants gaudeixen i passen pels diferents racons muntats a la sala, respectant el ritme de cada infant.
– Finalment, el ritual de sortida, el qual consisteix en la recollida de material i tornar a seure en rotllana, per tal de complir l’objectiu d’aquesta etapa que és expressar amb els infants el moment viscut motriument i emocionalment durant la sessió.
En el taller que vam realitzar amb les famílies vam voler plasmar les diferents fases i explicar la importància d’aquesta. L’espai va ser distribuït en diferents racons de joc, com ara l’espai de boles, el racó de les disfresses, el racó tou i el racó de construccions. Al centre de la sala també s’hi va muntar un circuit amb ponts, tobogans i diferents blocs de psicomotricitat. Aquest circuit seguia cap al pati on els infants hi trobaven diferents túnels, anelles, casetes per amagar-se i blocs d’escuma per fer castells. Tant les famílies com els infants van gaudir molt dels diferents espais proposats.
I, com deia Fernand Deligny, “Si vols conèixer-los ràpidament, fes-los jugar. Si vols ensenyar-los a viure, fes-los jugar. Si vols que agafin gust pel treball, fes-los jugar. Si vols exercir la teva professió, fes-los jugar, jugar i jugar.“