Entrevista a Marc Segués
El Marc Segués Codina és un jove de 17 anys que estudia 2n de batxillerat a la nostra escola. Interessat per la història, forma part de l’Associació Ithaca i fa de guia turístic de Solsona.
El seu treball de recerca ha consistit en un estudi sobre Busa, treball que presentarà aquest dimecres 7 de desembre a la Sala d’Esplai de Navès, a les 9 del vespre.
Un treball que porta per títol: Busa: la fortalesa inexpugnable (La importància de Busa durant la Guerra del Francès i el seu ús turístic).
– Per què vas fer un treball de recerca sobre Busa?
Tot va venir d’un dia que el pare em va dir “Escolta, sabies això de Busa i la Guerra del Francès?” I jo no en sabia res, però vaig llegir-me el llibre del Toni Fernandez “El Topògraf de Napoleó” i a partir d’aquí m’hi vaig interessar, vaig veure que el tema era molt potent, i vaig pensar que si es feia una bona documentació i un aprofitament turístic perquè la gent ho conegués, seria un bon treball tant per a mi com pel territori.
– Quines fonts has utilitzat per al teu treball de recerca?
Per situar-me en general, una enciclopèdia d’aquestes d’història per volums, per centrar-me en el Solsonès, el llibre del Dr. Antoni Llorens, i per Busa en concret, la mateixa gent de Navès em va deixar com unes memòries del qui va fer la fortificació de Busa. També la revista el Babau va publicar un extens article sobre el tema que em va servir molt. I finalment, una entrevista amb l’ex alcalde de Navès, el Ramon Clotet.
– El teu treball no és només una explicació històrica d’uns fets del passat, sinó que n’has fet una proposta turística?
Doncs sí, jo vull que aquest treball tingui una aplicació real al territori, i per tant, vaig trobar la combinació d’història amb turisme que em permetia això.
La part de turisme, com que estic a l’Associació Ithaca, vaig demanar consells i ajuda sobre com ho podia fer, de fet, aquesta part comportava més reptes, però per a mi era més interessant.
Un cop puges a Busa, veus que és un territori molt singular, no hi ha cobertura de telèfon, llocs on no s’hi arriba amb cotxe, etc.
– Busa està preparada per rebre turisme?
Primer de tot, cal parlar amb la gent del territori, mirar com és Busa, i és cert que s’ha d’explotar turísticament i explicar-ho a la gent, però tampoc no pots portar un autocar de 25 persones cada cap de setmana. Cal fer un aprofitament turístic que no sigui massiu, amb petits grups interessats en el senderisme o en la història explicada a través del senderisme.
– En què ha consistit la teva aplicació turística per a Busa?
He dissenyat una ruta amb 7 punts d’interès de la Guerra del Francès a Busa, que tant barreja llocs excel·lents miradors naturals i impressionants com la presó de Busa, com restes de les fortificacions o alguna casa de la que queden encara restes com Cal Artiller.
I això ho he explotat des d’un futlletó que estaria a l’Oficina de Turisme, a les Cases Rurals del voltant de Busa i també a l’Ajuntament de Navès.
També he fet dos recursos d’internet per que la gent de fora es pugui fer una idea de Busa, amb unes panoràmiques de 360 graus, i amb un recorregut de wikiloc, amb distàncies i alçades.
– Creus, certament, que Busa té un gran potencial turístic?
Molt, no només pel que hi va passar, perqèe va ser impressionant que una muntanya com Busa esdevingués el segón lloc més important d’Espanya a la Guerra del Francès, sinó perquè ho sumem amb un territori amb unes característiques naturals i de paisatge tan especials.
– Busa va tenir un paper tan mític a la Guerra del Francès?
De fet, hi va haver un moment que gairebé tot Catalunya estava en mans dels francesos i només quedaven els Pirineus, i la Junta Superior, que era com la Generalitat de l’època, va dir que s’havien de fer unes fortificacions que no poguessin caure a mans franceses, i de fet, aquells llocs van ser Busa i les Illes Medes.