Formació professional transversal. Una opció de futur.
La Formació Professional està en creixement pel que fa al nombre d’alumnes, amb un augment sostingut any rere any, confirmant una tendència que ens acosta de mica en mica als països europeus més desenvolupats, on la taxa de titulats en aquest tipus de formació és molt més alta que la de titulats en graus universitaris.
Però també pel que fa a la qualitat. Els reptes que genera la nova societat global són molt més canviants i, per tant, és necessària una formació més àgil i amb capacitat d’adaptació.
Aquests objectius són els que defineixen la Formació Professional actual i els mira d’aconseguir a través de dues vies:
1. Essent pionera en les noves metodologies d’aprenentatge per aconseguir una formació integral de les competències personals.
2. Actualitzant cada any els continguts curriculars per transmetre aprenentatges que aportin valor afegit al teixit comercial i industrial que nodreixen.
Conjuntament amb això, la durada relativament curta de cada un dels cicles formatius permet als alumnes formar-se en més d’una família professional per enriquir el seu perfil, i dotar-se així d’una capacitat adaptació a les necessitats que han d’esdevenir.
És l’exemple de l’Arnau Rodríguez, estudiant de Sistemes Microinformàtics i Xarxes a l’escola Arrels. Apassionat per la robòtica, està fent la formació pràctica en una empresa del sector del metall en un projecte d’automatització, i li demanem el seu parer.
Com valores fer les pràctiques en una empresa del tipus de SIMET?
Aprens molt què és treballar en una empresa d’aquestes dimensions, els agrada treballar amb molt de rigor la qualitat del seu producte, la puntualitat, ser net i polit, qualsevol detall en general. No tan sols com a treballador sinó també com a empresari, ho trobo tot un referent.
T’hauria agradat més anar a una empresa de serveis informàtics?
Trobo que per mi ha estat un encert anar a la SIMET, ja que a part de configurar ordinadors i xarxa també he hagut de fer la instal·lació d’un sistema de control de maquinària per pantalles tàctils, i això fa que toquis diferents àmbits de la tecnologia. Això m’ha agradat molt.
Què creus que aporta la FCT als alumnes de Cicles Formatius?
Aporta molt. Estudiar no deixa de ser adquirir coneixement per a en un futur trobar una millor feina. Així que si a sobre d’aprendre del que t’agradaria treballar en un futur, t’ensenyen com fer-ho en la vida real, és tot un triomf.
Què tens pensat fer quan acabis el cicle? Si és estudiar, què vols estudiar?
M’agradaria molt poder continuar estudiant. Tinc pensat anar a estudiar a Manresa un cicle de grau superior relacionat amb la informàtica i la robòtica. Desprès seria una bona opció anar a la universitat a estudiar una enginyeria o algun grau relacionat amb la informàtica o la robòtica.
Com et veus d’aquí a 10 anys? Què t’agradaria estar fent?
Em veig en una empresa dissenyant i construint robots. Seria molt ambiciosa la idea de tenir una empresa pròpia de robòtica, però no la veig impossible…
Quins creus que són els camps de coneixement més interessants per als propers anys?
La fusió entre biologia i robòtica (biònica) i la seguretat informàtica. Aquests són claus. Però també trobo potencial en les energies, el desenvolupament de la societat fora la terra i la intel·ligència artificial entre altres.
Com valores la via de la FP per a la formació dels alumnes actuals?
És una bona opció, ja que pel batxillerat no ensenyen res sobre això. Amb un grau mig en tens prou per sortir al món laboral.
Com veus el futur del Solsonès pel que fa al teixit empresarial?
Estaria molt bé que hi hagués tren a la comarca. De moment ho trobo lluny que es faci, però si el Solsonès creix en l’àmbit empresarial en un futur seria possible. Trobo que el que fa falta al Solsonès es que es promoguin més les empreses, que es puguin comunicar amb més facilitat amb Barcelona i la seva zona industrial.