Klaab ens obre les portes
Ja fa uns mesos que l’Escola Arrels Secundària comparteix les instal·lacions amb la cooperativa Klaab, formada per quatre joves emprenedors que estan creant i gestionant un FabLab (Fabrication Laboratory). Es tracta d’un taller de fabricació digital on s’agrupen tecnologies d’impressió 3D, tall i gravat làser i fresat CNC, per poder desenvolupar tot tipus de projectes.
Aquestes darreres setmanes el professorat d’Arrels ha visitat el FabLab, ubicat a l’antic taller elèctric, per descobrir quines possibilitats ens ofereix aquest espai a l’educació secundària. L’accés a maquinari modern i especialitzat, la possibilitat d’aprendre disciplines diverses emprant noves tecnologies i el foment de la innovació i l’emprenedoria són alguns dels punts claus més valorats pel centre.
A hores d’ara el FabLab ja està adquirint protagonisme dins dels projectes d’entrenament d’habilitats emprenedores i en el cicle formatiu d’Activitats comercials, que han estat els primers a visitar les instal·lacions i n’han fet ús per fabricar objectes per a la dinamització comercial i el màrqueting (en concret, una làmpada personalitzada, uns clauers impresos en 3D i uns cartells).
Durant la visita del departament de matemàtiques, se’ls va oferir la possibilitat de realitzar qualsevol material manipulatiu que servís com a instrument per apropar més aquesta matèria a l’alumnat i així utilitzar una metodologia més visual. Alguns dels exemples van ser unes figures geomètriques 2D impreses que servirien per demostrar visualment les identitats notables i també se’ls va engrescar a fer córrer la imaginació per dissenyar qualsevol instrument que els pugui ser útil a l’aula. Els docents admeten que van sortir de la visita molt il·lusionats de poder aprofitar aquests recursos i amb un repte en ment, crear un laboratori de matemàtiques a l’escola amb l’ajuda del Fablab.
Pel que fa a l’àrea de ciències socials, els docents ja es plantegen com gaudir d’aquestes instal·lacions amb el seu alumnat. Per exemple, estudien la possibilitat de crear mapes de relleu en 3D, trencaclosques de geografia o dissenyar un objecte d’una altra època, per exemple de la prehistòria.
Com ja veieu, el Klaab posa a l’abast de tots i totes un univers de noves possibilitats que us animem a venir a conèixer per fer realitat el vostre projecte de disseny o producció.