Metodologies actives a la formació professional

Des de fa dos cursos l’Escola Arrels forma part programa del Departament d’Educació que s’anomena Activa FP. Aquest programa esperona les metodologies actives a l’aula i ens posa “en xarxa” amb una bona colla de centres de Formació Professional d’arreu de Catalunya.
Avui dia, la formació professional està orientada a l’adquisició i entrenament de competències, les quals es poden classificar en dos grups. Quan diem que el comptable ha de saber comptabilitat, el mecànic ha d’aprendre mecànica, l’electricista ha de dominar l’electricitat… estem parlant de les competències “dures” (hard skills), però no podem deixar de banda les competències “toves” (soft skills), les quals són competències transversals associades a tots els llocs de treball (el treball en equip, l’autonomia, la capacitat de comunicació…). Una bona escola de formació professional entrenarà el seu alumnat en totes elles.
Per altra banda, es parla d’“aprenentatges significatius” quan els processos de construcció de significats són l’element central del procés d’ensenyament-aprenentatge: l’alumnat aprendrà un contingut qualsevol quan sigui capaç d’atribuir-li un significat concret, quan li serveixi “per alguna cosa”. Hem d’aconseguir que els aprenentatges proposats en cada fase de les etapes escolars siguin el més significatius possibles per l’alumnat.
Segons la famosa piràmide d’Edgar Dale, una manera de fer-ho consisteix a aplicar el “practicar fent-ho” (learning by doing), la qual cosa significa aplicar metodologies que siguin “actives”.
Entenem les metodologies actives, doncs, com un conjunt de mètodes, tècniques i estratègies que posen l’alumnat en el centre del seu aprenentatge, fomenten el treball en equip i incentiven l’esperit crític deixant a un costat els processos memorístics de repetició de continguts, tot plegat amb l’objectiu d’aconseguir aquests “aprenentatges significatius”.
La Direcció General de Formació Professional esperona des del 2018 un canvi metodològic a l’aula als centres educatius de FP amb el programa Activa FP, els objectius del qual són:
- Oferir models d’aprenentatge que atorguin a l’alumnat la responsabilitat de resoldre, de manera col·laborativa, reptes i projectes vinculats a situacions similars o iguals a les que es donen en l’àmbit professional del perfil del cicle.
- Resoldre reptes i projectes mitjançant la recerca i la producció del coneixement necessari; definir, organitzar i fer les actuacions necessàries per assolir el resultat adequat. Validar-lo i extreure’n conclusions.
Una altra de les accions que promou el Departament consisteix a participar a les CatSkills, el campionat de Catalunya de formació professional on els alumnes d’ensenyaments professionals d’arreu del territori català competeixen en 38 oficis (skills) relacionats amb els estudis que estan cursant. Es tracta, una vegada més, de fomentar el treball en xarxa i la participació activa.
Des dels cicles formatius enguany participarem a diverses proves:
- L’alumnat del cicle de Sistemes microinformàtics i xarxes participarà en una de configuració de xarxes i en una altra de seguretat informàtica.
- L’alumnat del cicle d’Activitats comercials participarà en el disseny d’un holograma per a un aparador.
- L’alumnat del cicle de Manteniment electromecànic participarà en un repte basat en CAD/CAM.
- Per últim, l’alumnat del cicle d’Administració i finances participarà en un repte d’avaluació de productes financers.
Des de l’Escola Arrels valorem molt positivament la participació en aquestes dues xarxes i creiem que aporta un valor afegit a la formació del nostre alumnat.