La darrera tendència: Fabricar criptomoneda
Aquests darrers dies, arran d’una proposta de crèdit de síntesi d’un alumne de l’escola i de la visita a l’IoT Solutions World Congress, els companys del cicle de “Sistemes informàtics i xarxes” han estat coneixent el protocol Blockchain i els fonaments de les monedes criptogràfiques. Això ha empès a alguns d’ells a començar a participar en la creació d’una nova criptomoneda: el Croat català.
Aquesta moneda, de recent creació, encara no té valor de mercat i no s’hi han fet operacions comercials, però pretén seguir els passos de Bitcoin (BTC), que actualment és la moneda criptogràfica de referència i s’utilitza en transaccions per valor total de més de 2.500 milions de dòlars diaris. Com a referència de la seva evolució, és bo saber que la primera transacció de Bitcoin, feta el 2010, va servir per comprar dues pizzes per 10.000BTC, mentre que avui el Bitcoin es canvia a més de 8.000 dòlars.
De fet, el Croat presenta alguns avantatges a nivell tècnic respecte de Bitcoin: és totalment privat en les transaccions i incorpora millores en accessibilitat i estabilitat.
Alguns alumnes, a iniciativa pròpia, han començat a crear moneda en el procés conegut com a mineria criptogràfica, que consisteix a aportar capacitat de computació al sistema general a canvi de Croats. Això ho fan amb un programari instal·lat en el seu ordinador.
Aquesta iniciativa serveix als alumnes per entendre una mica més el funcionament de Blockchain, que és el protocol sobre el qual es construeixen aquestes i moltes altres transaccions segures. De fet, Blockchain s’està utilitzant en el desenvolupament d’aplicacions de tot tipus (financeres, legals, d’auditoria, de govern…) perquè és un sistema segur i descentralitzat. Aquestes aplicacions poden canviar la manera en què ens organitzem els propers anys en múltiples àmbits, i els alumnes de l’escola ho volen viure des de primera fila.
El croat fou una moneda catalana d’argent creada el 1285 pel rei Pere III. Va ser coneguda com a croat barceloní i, també, com a xamberg. Els croats s’emetien des de les seques de les ciutats de Barcelona i Perpinyà. Amb gairebé 500 anys d’història, el Croat va ser una de les monedes catalanes de més llarga duració i penetració. Potser, ara, novament, aquesta moneda es tornarà a posar en circulació. Trobareu més informació a http://croat.cat/.