Presentats els treballs de recerca de batxillerat
El passat dimecres 31 d’octubre els joves de 2n de batxillerat van presentar els seus treballs de recerca. Aquest curs l’alumnat, els familiars, els amics i el professorat vam gaudir de 25 treballs de temes ben variats.
Aquest treball és una tasca d’investigació que es realitza a tot Catalunya durant l’etapa de batxillerat i pretén afavorir l’autonomia i activar estratègies de treball diferents. Durant el procés d’elaboració, ja des de l’elecció del tema, l’alumnat és el motor de la investigació. Després de 8 mesos de treball, l’alumnat va demostrar en la seva presentació un bon domini del tema, rigor en la investigació, originalitat en l’enfocament i unes entrenades habilitats comunicatives. Les presentacions públiques de la recerca del passat 31 d’octubre a la nostra escola representen el punt i final d’aquesta experiència, no només educativa, sinó de creixement personal de l’alumnat.
Com cada any, els treballs mostren una gran varietat d’interessos i una gran implicació en la recerca. Com a treballs humanístics, alguns dels temes tractats han estat la creació d’un musical, la recuperació de la memòria històrica a través d’un diari de guerra, l’anàlisi de la manipulació informativa de la premsa durant la transició, o la postveritat. Pel que fa a treballs d’investigació científica, s’han presentat temàtiques tan diverses com el disseny d’una matèria d’ESO per introduir l’alumnat en la nanotecnologia, l’estudi de la influència del fotoperíode en la durada del cicle vital de la drosophila Melanogaster, o l’estudi de la recuperació i conservació de les tortugues marines. Pel que fa a treballs de l’àmbit tecnològic, podríem esmentar-ne alguns exemples com ara el disseny, la construcció i programació d’un vehicle intel•ligent o d’una interfície MIDI utilitzant Arduino Leonardo i Raspberry Pi 3, entre d’altres.
Des de l’Escola Arrels, volem felicitar tot l’alumnat de 2n de batxillerat per la feina ben feta al llarg de tot un any de recerca i per la implicació i motivació mostrada al llarg de tot el procés. Aquest rigor, implicació i originalitat en el tractament dels temes es manifesta en els reconeixements i premis que reben els estudiants fora de l’escola. Voldríem felicitar, per tant, l’alumnat que el curs passat va ser premiat per institucions externes, com és el cas de Sara Plans i Auguets, als Premis Filcat (UB), Tate Pallarés i Barrera, finalista del premi de Musicologia i història de l’art (UAB), i Arnau Sala i Santaulària, menció als premis de la Universitat de Lleida (UdL).