L’acció tutorial (segona part)
L’acció tutorial a l’escola té un doble objectiu, el de l’aprenentatge i l’emocional-afectiu. És important conèixer molt bé els alumnes per poder-los ajudar en el seu desenvolupament integral, acompanyar-los en aquest procés és apassionant i motivador per tots els professionals d’Arrels.
Cada etapa evolutiva requereix d’una atenció diferent, en cada moment, cal donar les eines per tal que al final de l’escolarització, els nostres alumnes siguin capaços de ser autònoms, competents i sàpiguen gestionar les dificultats per poder encarar el futur amb èxit.
POSANT LES BASES DE L’APRENENTATGE – EQUIP D’EDUCADORES DE LA LLAR D’INFANTS
Els primers anys de vida, un infant necessita l’adult per satisfer les seves necessitats bàsiques. Cal tenir en compte que l’educadora és el model dins l’aula, qui ha de vetllar per crear el clima i les circumstàncies idònies que permetin als infants interactuar i crear lligams afectius. Així mateix, és l’encarregada de proporcionar una atenció personalitzada a cada infant en el seu desenvolupament.
Per afavorir el procés d’aprenentatge cal partir de la situació personal de cada infant, descobrir els aspectes que el motiven i emocionen per ajudar-lo a avançar en el seu desenvolupament maduratiu, aconseguint que cadascun doni el màxim de les seves possibilitats.
Per ser una bona educadora cal ser propera, tenir paciència, ser creativa, humil, alegre, espontània i saber-los motivar.
SER TUTORA A EDUCACIÓ INFANTIL, UN GRAN REPTE – LURDES SUNYER
Ser tutora de nens petits significa ser totalment conscient que treballo en una de les etapes més claus pel bon desenvolupament dels infants, això em fa ser vigilant i autocrítica amb la meva tasca.
La vida a l’aula és rica i estimulant, no és mai igual, amb cada curs i grup de nens cal tornar a començar i repensar.
Ajudar a cadascun dels meus alumnes que l’escola sigui un espai agradable i feliç on puguin créixer i fer-se autònoms és el meu objectiu principal.
Hi ha paraules en educació que cal escriure-les amb majúscules com ESTIMAR perquè l’amor és la base per créixer amb seguretat, RESPECTE per l’essència de cada infant, pel seu ritme, les seves preferències, el seu joc i per tot el que són i senten, ESCOLTAR i tenir els ulls oberts per poder ser-hi quan fa falta.
Hi ha altres paraules igual d’importants com NORMES I LÍMITS, CURIOSITAT, JOC, IMAGINACIÓ…
Els dies a l’aula s’omplen de moments entranyables, instants per crear vincles, teixir complicitats i obrir la mirada als aprenentatges i les descobertes. Moments que només s’expliquen amb el cor.
En definitiva, ser tutora d’infantil representa no perdre mai la il·lusió, encara que hi ha dies difícils, no perdre mai la capacitat d’imaginar llops, fades, princeses i castells, escoltar les emocions dels nens que són sempre clares i transparents i intentar entrar cada matí a l’aula amb una rialla.
COMPARTINT APRENENTATGES – GERARD CASAS
Des de fa tres anys sóc tutor a l’escola Arrels, l’escola que m’ha acompanyat a créixer i a formar-me com a persona.
Vocació, il·lusió i aprenentatge compartit són les tres expressions que resumeixen per mi què és ser tutor. Viure el dia a dia amb els infants consisteix a crear una comunitat d’aprenentatge, on tots aportem i tots ens enriquim.
El primer objectiu és l’acompanyament en la formació de la persona en el sentit més ampli. És per aquest motiu que cada dia compartim les nostres inquietuds i motivacions amb els companys. Aquest fet fa que es creï un vincle de confiança i companyonia entre els infants que es tradueix en gaudir de l’aprenentatge.
Observar cada nen i nena i detectar les seves potencialitats en allò que és bo, és un dels objectius més apassionants que hi ha en la tasca de tutor. D’aquesta manera, és possible crear contextos rics i adaptar-los i flexibilitzar-los a les característiques de cada infant.
Des de fa molt temps que se sap que aprenem fent i amb els altres, i per tant, un dels meus objectius és que els alumnes siguin els protagonistes i que, finalment, cada un d’ells pugui escriure la seva millor història.