L’Escola Arrels reuneix 150 docents amb un interès comú: el neuroaprenentatge i la innovació educativa
El dissabte 17 de març a la sala polivalent de Solsona es van reunir gairebé 150 docents d’arreu del territori català en el marc de la “I Jornada de neuroaprenentatge i innovació educativa de Catalunya”. Aquesta jornada, organitzada per l’Escola Arrels en motiu de la celebració dels seus 25 anys, va reunir diversos experts per reflexionar sobre la transformació educativa i el paper que té la neurociència en aquest procés.
Cap a on va la transformació educativa a nivell internacional? Com aprèn el cervell? Quin paper hi tenen les emocions? Quin impacte té el joc i l’art en el procés d’aprenentatge? Com introduir la tecnologia perquè sigui un aliat educatiu? Aquests van ser alguns dels interrogants que es van plantejar durant la jornada, la qual es va estructurar en tres grans blocs.
En primer lloc, Xavier Aragay, consultor internacional i director de Reimagine Education Lab, va inaugurar la jornada amb una conferència sobre les tendències globals en temes educatius i va comentar alguns casos d’èxit d’aquesta “primavera educativa”, aquest moment de revolució educativa que es viu arreu actualment. La societat canvia i també ho fan les necessitats dels infants, per tant, cal que ens aturem a reimaginar l’educació.
A continuació, després d’un esmorzar organitzat per l’associació Amisol, els assistents van poder escollir entre tres ponències de temes diversos. Una d’elles fou la d’en Miquel Àngel Prats, mestre, psicopedagog i Doctor en Pedagogia, que va parlar de reptes possibles en l’educació a través de les noves tecnologies. Al mateix temps, tenia lloc a l’auditori de la sala polivalent la conferència de la Dra. Rosa Casafont, que ens va captivar parlant del paper de l’art i la seva funció transformadora en la ment humana. Finalment, la tercera opció va ser la xerrada d’Imma Marín, experta en aprenentatge lúdic i processos de ludificació, que va explicar com l’aprenentatge basat en jocs pot transformar l’educació.
Al migdia, es va organitzar un dinar per a tots als assistents on els docents van poder compartir una estona de networking.
A la tarda, a les instal·lacions d’Arrels secundària, es van oferir una vuitena de tallers que s’adaptaven a la diversitat d’interessos dels professionals inscrits. L’emprenedora i entrenadora d’emprenedors Maria Batet va impartir un taller sobre “Visual thinking” (pensament visual). El taller de Carles Ballabriga, de la startup VirtualAge, va mostrar als docents com la realitat virtual i augmentada pot entrar a les aules. Per altra banda, Laia Casas va oferir un taller sobre els efectes de la cooperació en l’educació. Una altra de les possibilitats va arribar de la mà d’Anna Guilanyà, farmacèutica i òptica-optometrista, amb la quan vam veure la relació entre visió i aprenentatge. Un altre dels tallers simultanis anava sobre neuroeducació, a càrrec de Marta Portero, doctora en neurociències i professora a la UAB de la unitat de psicobiologia. Pels educadors d’infantil i primària, Lurdes Martínez i Paco Cortés, professors de la UAB, van oferir un taller sobre moviment, joc i neuroaprenentatge. També va participar en la jornada Xavier Moratonas, fundador i gamemaster a Alu2, que va impartir un taller sobre com introduir el joc a les aules. Finalment, un taller sobre moviment, teatre i música a càrrec de Sònia Moreno del Àguila, músic professional, va concloure la intensa jornada i ens va fer tornar a casa amb bones sensacions.
Des de l’escola, pensem que la jornada va ser tot un èxit i agraïm a tots els col·laboradors haver-la fet possible. Va ser una formació intensa de la qual els docents vam sortir carregats d’energia i entusiasme per seguir repensant l’educació.