Qui ets?
Tots sabem que respondre aquesta pregunta no és gens fàcil i encara menys pels nostres alumnes quan es troben immersos en l’apassionant aventura que esdevé l’adolescència.
A l’assignatura d’entrenament d’habilitats emprenedores que impartim des de fa uns anys a l’ESO tenim molt clar que per ser un bon emprenedor cal saber abans de tot “qui som” per saber “què volem”, tenint en compte els nostres punts forts i les nostres limitacions.
Totes les persones som diferents i precisament d’aquesta divergència és d’on sorgeixen els interessos que ens porten a prendre camins determinats que ens dirigeixen per vies acadèmiques i professions ben diverses. Justament potenciant aquesta diferència podem obtenir bons resultats en les agrupacions dels alumnes alhora d’afrontar autèntics treballs cooperatius.
Moltes d’aquestes característiques que ens defineixen són estàtiques i inamovibles, però d’altres qualitats o trets definitoris del nostre caràcter es poden treballar per millorar-les o bé per desestimar-les segons els nostres objectius.
Per tal que els alumnes prenguin consciència del seu “jo”, treballem amb eines que permetin descobrir les habilitats i les competències de les que gaudeix l’alumne, identificar quins trets defineixen més bé la seva personalitat, quins valors estructuren la seva forma de pensar o bé quins interessos mouen la seva vida. Cal destacar que algunes vegades hi ha alumnes que tenen molt clar quina professió o activitat volen desenvolupar quan “siguin grans” perquè ho senten d’una forma gairebé vocacional malgrat ser molt joves.
Per altra banda, el simple exercici de demanar-los que escriguin 5 qualitats personals en un full de paper moltes vegades esdevé un autèntic repte. Val a dir que la honestedat i la innocència dels nois i noies a aquesta edat genera que als alumnes els sigui més fàcil escriure 5 coses que ells consideren negatives.
El camí de l’autoconeixement no és fàcil i és per definició molt personal. Per aquest motiu, procurem no donar mai respostes, sinó fer les preguntes adients per tal que l’alumne pugui anar descobrint veritablement, per ell mateix i sense pressa, qui és.
En aquesta línia, a inici de curs vam programar per primer d’ESO el visionat del magnífic llargmetratge de Pixar “Inside Out”, on la jove Riley veu com trontolla tot el món que coneixia fins llavors, sense ser massa conscient que el canvi real s’està esdevenint en la seva estructura mental amb l’arribada de l’adolescència. Aquesta pel·lícula ens ha permès trencar una primera barrera de protecció personal que tots tenim i permet identificar, ni que sigui d’una forma imaginària, les nostres emocions.
Insistint en l’autoconeixement aquests darrers mesos, a través de grups cooperatius basats en el projecte “Polseres vermelles” que desenvolupem a 1r d’ESO per segon any consecutiu, els alumnes han preparat classes per impartir a la resta del grup. Aquestes sessions es basen en experiències, matèries o disciplines de les quals ells es consideren “experts”.
El resultat ha estat molt enriquidor. Malgrat que no hem pogut desenvolupar totes les classes que han preparat, els alumnes han estat conscients que sempre hi ha quelcom amb el qual poden destacar, han après a canalitzar aquest saber per tal de fer-lo entenedor a la resta de grup classe, que al seu torn ha observat el seu company de taula fer front al terror escènic de dirigir-se al públic per explicar i fer entenedor un saber que alguns alumnes tenien molt amagat.
Qui som? Moltes persones alhora i només una, amb virtuts i defectes que hem de conèixer molt bé per tal d’emprendre amb èxit allò que ens proposem.